Vreme buna

Vine fantastica primavară. Cu alaiul ei de flori. Şi de gândaci, că mie îmi plac gândacii, cum ies cu burtile lor perfecte la soare, să se încalzească şi cum merg repede, repede,  cu picioruşele lor micuţe şi fragile, de parcă ar fi cele mai ocupate fiinţe de pe planetă. Probabil că şi sunt, că altfel nu văd de ce ar fi atâta forfotă. În fine, copacii înfloresc, albinele zboară, câte una te înţeapă de mână, sau de picior, dacă nu eşti atent pe unde calci, şi oricum te cuprinde sentimentul ca eşti iară în vârful piramidei sociale. Tinerii cel puţin, suferă groaznic de această maladie, încât se iubesc de o mie de ori mai mult decât în tot restul anului. Unii spun că hormonii sunt de vină, dar eu cred ca e doar primavara. Şi unde mai pui că-i bate lumina soarelui drept în moalele capului, după ce au stat atâta vreme încuiaţi în camere obscure. Vin şi păsările înapoi, să-mi ciripească la geam dimineaţa, încât mă trezesc cu un soi de sentiment de neputinţă, neputinţa de a le suci puţin gâtul ăla gălăgios, şi vin şi ţânţarii, cei mai bine adaptaţi vieţii de apartament, cu gânduri ascunse, dar parcă voioşi şi plini de viaţă. Cred că după pisici, cu cele 9 vieţi, urmează ţânţarii cu vreo 8.

Vine vremea caldă, cu iarba broaştei peste ape, cu lume îmbrăcată sumar, în veşnicele tricouri şi cei mai adorabili tenişi. Culorile parcă intră în zona modei, încep să apară iar roşul şi portocaliul, după o lungă, lungă hibernare prin dulapurile doamnelor de pe bulevard. Şi ies şi căţeii, cei micuţi şi duşi la coafor, să-şi etaleze fundiţele şi biscuiţii. Se adună pe cer norii albi, de cremă şi vanilie, care poartă în văzduh avioanele cu pasagerii care merg în primele concedii ale anului. Unii merg mai devreme, căci au bolii ce îi împiedică să răsufle pe toridele călduri ale verii, astfel că-şi fac rezervări timpurii pentru staţiunile de spa din ţări străine. Fericirea e pretutindeni, pluteşte în aer, stă în apă, a prins rădăcini în pământ. Miroase a verdeaţă. Pofta de mâncare creşte, iar unii îşi programează de pe acuma curele de slăbire. Căci se mănâncă, o da!, se mănâncă la greu. La gratare afară. Sub soare şi sub ploi. Indiferent de situaţie, citadinii şi ruralii rad tot de pe faţa pământului, după o iarnă de foamete.

Vine fantastica primavară. Copacii se dau mari cu coroanele lor înflorite, iar albinele o iau razna după polen. Oamenii îşi zâmbesc cu înţeles pe trotuare, copiii râd fără motiv. Vine valul de evenimente mondene, cu noi cumpărături.

Advertisements

4 thoughts on “Vreme buna

  1. Excelent tablou de primavara, abia astept sa-l vad real si sa ne bucuram impreuna de el cu tot alaiul de primavaratici ! mi s-a facut pielea de gaina la gindul ce frumos va fi ! felicitari pentru articol

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s