Grădina de chiparoşi

Morcovii din grădina bunicii au tulpini până la nori şi rădăcini ce ajung aproape de nucleul pământului, macii dospesc seminţe de opiu, ardeii se umflă până când ai senzaţia că le va exploda pântecele, roşiile au culoarea buzelor proaspăt sărutate, iar păstăile nasc boabe de vrej fermecat. Salata verde face pe jos covor creţ, miţos, numa’ bun de călcat cu picioarele goale, mărarul stă falnic printre straturi, ca un paznic neobosit, ce veghează zborul gângăniilor flămânde ce ar roade puţin-câte-puţin din frunzele cărnoase de zarzavat. Pătrunjelul este puţin cam gay, cu aspectul lui de fetiţă cu fundiţe, iar ţelina e ca o cârtiţă ascunsă la subsol, scoţând la suprafaţă doar frunze curioase, un fel de detectivo-cercetaşe, să fie la curent cu se întâmplă la celălat nivel.

Nivel în care nişte siluete lungi culeg murea de pe rug, frăguţele direct dintre mărăcini, au grijă să nu confunde afinele cu nebunelele ce cad de prea coapte, aleg ciupercile otrăvitoare, smulg alunele din tufele înalte şi bat copacii să cadă nucile.

Nivel în care năluci gri-petrol stau seara pe prispa casei, în parfum de regina-nopţii.

2 thoughts on “Grădina de chiparoşi

  1. Ma bucur ca te-ai intors inspirata din vacanta, si mai ales cu descrierea de povesti a gradinii. nu stiu de ce dar mi-am adus amitne de povestile din copilarie in care fiecare planta, insecta, animale era insufletit, avea nume si povestea lui. Totul invaluit in parfum de regina-noptii ce patrunde noapte prin fereastra si trezeste aceasta lume la viata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s